Joan Steketee

Voordat Joan Steketee zijn CV liet optimaliseren, vertelde de installateur dat hij wel 15 tot 20% zou kunnen besparen op zijn gasrekening. Na controle van de meterstanden is zijn jaarlijkse voorschot met meer dan een kwart gedaald, terwijl hij jaarlijks ook nog eens 30.000 km elektrisch is gaan rijden. Joan: “Naast onze zonnepanelen is cv-optimalisatie een factor die je niet mag onderschatten in de energiebesparing. Voor ons draait duurzaamheid zeker ook om de portemonnee.”

Op termijn hebben Joan Steketee en zijn vriendin grotere plannen om volledig gasloos te wonen. Maar toen de installateur aangaf dat er eerst nog een grote besparing mogelijk was met de huidige installatie, lieten ze dat direct doen: “Alles wat je niet hoeft te verwarmen, hoef je ook niet af te rekenen. Veel mensen weten bijvoorbeeld niet dat het toilet via de leidingen wordt mee verwarmd als je in de woonkamer warmte vraagt. Onnodig, als je toilet tegen je woonkamer aan zit zoals bij ons. Door de radiatoren per ruimte af te stellen kun je fors op je energierekening besparen.”

Het afstellen van de radiatoren was volgens Joan helemaal geen ingrijpende operatie. “De installateur was er alles bij elkaar een klein dagdeel mee bezig. Wij hebben 12 radiatoren in verschillende ruimtes, die stuk voor stuk optimaal werden afgesteld op de ruimte en hoe wij de ruimte gebruiken. Zo had de vorige eigenaar een nagelstudio in huis, in een kamer waar wij een logeerkamer van hebben gemaakt. Daar stel je natuurlijk heel andere eisen aan qua warmtecomfort. Ook hoeft het in de slaapkamers natuurlijk niet zo warm te worden als de woonkamer.”

Naast cv-optimalisatie hebben ze inmiddels ook zonnepanelen en een zonneboiler laten plaatsen. Zo verduurzamen ze hun woning ieder jaar een beetje. “Toen we de woning kochten, was deze al goed geïsoleerd. Het is een vrijstaande jaren-30-woning, maar de vorige eigenaar heeft de gehele woning opnieuw opgebouwd en voorzien van goede isolatie volgens de normen van deze tijd.” Op andere terreinen was nog wel winst te behalen. “Wij investeren bewust in duurzaamheid, vooral met oog op de langere termijn. Er moet wel sprake zijn van een goede terugverdientijd, met liefst nog wat jaren daarna. Als echte ICT-er ligt mijn focus toch op de cijfers!”

 

Wil jij je RRE voucher ook inzetten om jouw CV te optimaliseren? Of wil jij meer weten over de Regeling Reductie Energiegebruik (RRE)?

Voucher aanvragen RRE informatie