Andy van de Velde

Toen Andy van de Velde in 2016 een nieuwe woning liet bouwen streefde hij ernaar dit zo duurzaam mogelijk te doen. “Nul op de meter, zo min mogelijk CO2 uitstoot. Ik wil hier 100 jaar worden, en dan is het belangrijk dat je je woning aanpast naar het comfort van de toekomst.” Om zijn energieverbruik inzichtelijk te maken en waar nodig aan te passen maakte hij gebruik van een energieverbruiksmanager. En nu, 5 jaar later, gebruikt hij die nog steeds: “Nu gebruik ik de manager om te kijken of alles nog goed werkt en er geen rare gebruikers tussen zitten.”

Andy ging zelf op zoek naar een energieverbruiksmanager, toendertijd was dat nog niet zo actueel. “Je hebt een nieuwe woning en hebt geen idee hoe alles gaat lopen. Met een verbruiksmanager kun je heel goed zien wanneer iets gebruikt en hoeveel iets gebruikt. Ik zag bijvoorbeeld dat mijn warmtepomp ook vaak ‘s nachts draaide, terwijl het dan veel meer energie kost om warmte op te wekken dan overdag. Die instellingen heb ik aangepast om het verbruik te verminderen en op het moment te laten plaatsvinden wanneer ik dat wil.”

Direct inzicht

Een energieverbruiksmanager is er niet alleen voor nieuwbouwhuizen. Andy raadt iedereen aan er gebruik van te maken: “Het mooie is dat je meteen kan zien wanneer je pieken hebt in je gebruik, en dit vervolgens kan analyseren. Dan doe ik dit, dus gebruik ik zo veel. Stel je hebt je thermostaat op 20 graden staan en je besluit dit een graad lager te zetten om energiekosten te besparen. Dan kun je binnen een week zien wat het effect is, in plaats van dat je een jaar moet afwachten en niet zeker weet waar het aan ligt.”

Aanpassingen

Met de energiemanager kun je monitoren waar je energie aan opgaat en wanneer. Andy legt uit dat je hier vervolgens je gebruikers en instellingen op kan aanpassen. “Breng tochtstrips aan, of vervang je oude wasmachine voor een label A. En wil je om 20.00 uur in de huiskamer zitten met 22 graden, dan moet je het zo regelen dat het precies om 20.00 uur 22 graden is, dus om 19.30 uur moet de verwarming al aan. De effecten zie je binnen een week op de energiemanager, je ziet precies hoe het allemaal loopt.”

Kortom: een energieverbruiksmanager maakt inzichtelijk hoe je energieverbruik in elkaar zit. Het is makkelijk, gebruiksvriendelijk en betrouwbaar. Het enige nadeel? Andy lacht: “Je kunt een beetje te ver doorslaan in je bezuinigingen, voor je het weet zit je met een jas aan in de huiskamer.”

 

Wil jij je RRE voucher ook inzetten voor een energieverbruiksmanager? Of wil jij meer weten over de Regeling Reductie Energiegebruik (RRE)?

Voucher aanvragen  RRE INFORMATIE