Joost de Goffau

Joost de Goffau is wethouder bij de gemeente Goes en boegbeeld van de campagne rond de Regeling Reductie Energiegebruik (RRE) in Zeeland. Als Zeeuw en woningeigenaar is hij erg enthousiast over de menukeuzes binnen de RRE en kan zich niet voorstellen dat de campagne niet aanslaat in Zeeland: “Zeeuwen zijn trots op hun woonomgeving en zich tegelijkertijd bewust van hun portemonnee. Met de RRE subsidie kunnen ze kiezen voor een kwaliteitsimpuls op maat, die hen geen geld kost! Meedoen kost niets, leidt direct tot besparing en helpt bij het halen van de duurzaamheidsdoelen in Zeeland.”

Joost de Goffau ziet alle reden voor de RRE om een succes te worden in Zeeland: “In onze provincie zagen we al vroeg in dat we als gemeenten moeten samenwerken als we onze klimaatdoelen willen behalen. En dat willen we, want ambitieus zijn we zeker in Zeeland. In Goes willen we zelfs in 2045 al energieneutraal zijn! De totstandkoming van het Zeeuws Energieakkoord, met overheden, bedrijven en burgers, is een sprekend voorbeeld van succesvolle samenwerking in de regio.”

Ook de doelen van de RRE campagne zijn ambitieus: “Wij willen graag dat een op de drie Zeeuwse woningeigenaren gebruikt maakt van deze regeling en een voucher aanvraagt. Ik weet zeker dat dat ook lukt. Zeeuwen zijn zuinig en trots op hun eigen woon- en leefomgeving en hebben aandacht voor het klimaat. Dit is onze provincie en we weten hoe mooi het is hier om hier te mogen wonen en werken. We willen dat Zeeland zo mooi blijft tot in de verre toekomst.”

Duurzaamheid leeft ook voor De Goffau persoonlijk. “Vanuit een besef van rentmeesterschap, de morele plicht om voor deze ene aardbol te zorgen: de klimaatdoelen van Parijs zijn niet voor niets opgesteld. In mijn eigen woning, die ik anderhalf jaar geleden kocht, zijn inmiddels alle denkbare verduurzamingsmaatregelen uitgevoerd. Overal waar de woning verbouwd moest worden koos ik voor duurzame oplossingen. Van een nieuwe vloer, triple glas en dakisolatie tot een warmtepomp. Zo draag ik als woningeigenaar mijn steentje bij aan een duurzame leefomgeving. Daarnaast is het een kwaliteitsimpuls, die zorgt voor lagere energielasten en meer wooncomfort in zomer en winter.”

Hoewel zijn eigen woning vrijwel volledig duurzaam is verbouwd, ziet hij overigens nog wel een interessant traject in het aanbod van de RRE: “Ik zou de warmtescan graag laten uitvoeren, om te zien wat het resultaat is van alle maatregelen!” Een mooi bewijs dat de RRE er echt is voor álle woningeigenaren. “Het mooie van de manier waarop de RRE is ingericht in Zeeland, is dat er trajecten zijn voor mensen die advies zoeken bij ingrijpende maatregelen, maar er zijn ook trajecten die heel laagdrempelig zijn of zelfs niets kosten. Dat kan ik niet genoeg benadrukken: je krijgt het als woningeigenaar cadeau, maak er gebruik van!”

 

Wil jij meer weten over de Regeling Reductie Energiegebruik (RRE)?

RRE informatie

Joost de Goffau