Kees Meijler

De Middelburgse binnenstad staat vol met monumenten. Het monument waarin Kees Meijler woont staat er al een kleine 400 jaar. Een reden om goed voor het gebouw te zorgen en te verduurzamen, zodat het ook in de toekomst nog lang mee kan gaan. Maar een monument verduurzamen, dat is behoorlijk ingewikkeld. Daarom koos Kees voor het monumentenpaspoort: “Advies van mensen die verstand hebben van monumenten én van verduurzaming, dat is een combinatie die je niet zo makkelijk vindt.”

Verduurzaam je je monument, dan is dat niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor minder verbruik en dus voor lagere energiekosten, meer comfort en het in stand houden van je monument. Maar voordat het zover is, moet je weten waar te beginnen. Voor Kees was dit reden om te kiezen voor professioneel advies: “Als je naar CO2 uitstoot kijkt dan zijn monumenten heel wat ingewikkelder te verduurzamen dan nieuwbouwwoningen. In de meeste monumenten kun je bijvoorbeeld geen warmtepomp plaatsen. Dan heb je vloerverwarming nodig, en in oude vloeren mag je vaak niet gaan zitten rommelen. Het advies in het monumentenpaspoort biedt dan uitkomst.”

Monumentenpaspoort

Het monumentenpaspoort is volgens Kees iets dat bij uitstek mensen die nog niet helemaal thuis zijn in de materie op weg kan helpen. “Het monumentenpaspoort is een rapport waarin alle verbeteringsmogelijkheden voor jouw woning beschreven worden. Op alle vlakken, heel concreet en met een indicatie van de kosten. Dit rapport wordt samengesteld door mensen die zowel kennis hebben van monumenten, als van verduurzaming.” Niet alleen heeft Kees gebruikgemaakt van het monumentenpaspoort, hij is ook een beetje betrokken geweest bij de opbouw: “Dat was in een heel vroeg stadium, daarna is het verder ontwikkeld.”

Uitvoering

Het monumentenpaspoort geeft verschillende opties om te verduurzamen. Kees koos ervoor niet alles direct uit te voeren. “In de afgelopen jaren hebben wij zoveel mogelijk lampen vervangen door LED, tochtwering en radiatorfolie geplaatst, hebben we standby-apparatuur voorzien van schakelaars en zijn we aangesloten bij de postcoderoos (panelen mogen niet). Ook hebben we de openhaard vervangen door een inbouwkachel. Een aantal andere maatregelen treffen we niet en er zijn er ook een paar die we over een paar jaar uit gaan voeren. Je hoeft niet alles tegelijk te doen, zolang je er maar mee bezig bent. Ik mag hier wonen, er is al honderden jaren goed voor dit huis gezorgd. Dan wil ik het ook weer goed doorgeven aan de volgende eigenaar.”

 

Wil jij je RRE voucher ook inzetten voor een monumentenpaspoort? Of wil jij meer weten over de Regeling Reductie Energiegebruik (RRE)?

Voucher aanvragen RRE informatie