André Lokerse

Toen André Lokerse drie jaar geleden verhuisde, liet hij niet direct een warmtescan uitvoeren. Iets waar hij nog steeds spijt van heeft. “Omdat we er toen niet voor gekozen hebben, lopen we nu nog steeds achter de feiten aan. We zijn verhuisd, hebben een nieuwe keuken en vloer geplaatst en beseften pas later dat je beter eerst een warmtecheck kan doen. Ons huis had energielabel A, maar toch kwamen we er na de scan achter dat de isolatie nog wel een stukje beter kon.”

Een warmtescan van je woning geeft je inzicht in waar er warmte weglekt. Infraroodbeelden van de binnenkant en buitenkant van je woning laten energie zien die met het blote oog niet zichtbaar is. En daar komen soms verrassende resultaten uit naar voren, zoals bij André: “Wij hadden rolluiken in de spouw, waarvan ik dacht dat dat geweldig was. Maar voor de isolatie blijkt dat helemaal niet geweldig te zijn, want juist daar was een heel groot warmtelek te zien.”

Verbeteren isolatie

Na een warmtescan kun je gericht de isolatie verbeteren. Dat komt wel aan op keuzes maken, volgens André: “We kunnen moeilijk zeggen dat we ineens alle buitenmuren gaan slopen en er geheel nieuwe isolatie tegenaan gooien. Wat we wel kunnen doen is bijvoorbeeld een bepaalde wand aanpakken. Ook gaan we de zolder extra isoleren zodat de warmte daar niet weg kan. Je kijkt waar je het meeste aanwezig bent en dus meer gaat stoken. Die ruimte ga je eerst verbeteren.”

Extra motivatie

De slaapkamer is al geïsoleerd in zijn woning. Het feit dat je het effect hiervan terugziet op de warmtescan, geeft André extra motivatie om nu meer aan te pakken. “In onze slaapkamer is het nu minder warm in de zomer, en het is er lekker in de winter. Het heeft dus echt effect, daarom zijn we ook zeker gemotiveerd om wat te investeren. Maar dan wel volgens een concreet plan en volgens de uitkomsten van de warmtescan; niet op basis van aannames.”

Meerwaarde warmtescan

André kan de warmtescan aan iedereen aanraden, vooral ook wanneer je op het punt staat een huis te kopen of te laten bouwen. “Door meteen na de oplevering van je woning een warmtescan te doen, voorkom je dat je later achter de feiten aanloopt. Ook stimuleert dit de aannemers om goed werk te leveren. Was ik bij de aankoop van mijn huis op de hoogte geweest van het bestaan van zo’n scan, dan had ik dit zonder meer meteen gedaan.”

 

Wil jij je RRE voucher ook inzetten voor een warmtescan? Of wil jij meer weten over de Regeling Reductie Energiegebruik (RRE)?

Voucher aanvragen RRE informatie