De ‘Energietransitie monteur’, breed opgeleid én inzetbaar. Dat is één van de vele suggesties die uit de ‘snelkookpan-sessie’ kwam. Ruim zestig deelnemers uit onderwijs, bedrijfsleven en overheid gingen in het Bio Based Center in Terneuzen aan de slag met de opgave arbeidsmarkt en onderwijs in de Energietransitie. Zij werken samen om te komen tot een paragraaf in de Zeeuwse Regionale Energiestrategie (RES). Jong en oud. De leeftijd varieerde tussen de acht en zeventig jaar.

Interactief en inspirerend

Het programma was divers. Pionier en wereldreiziger Wiebe Wakker vertelde over zijn enorme wereldreis die hij maakte in zijn ‘Blue Bandit’: elektrische auto. Ruim 95.000 elektrische kilometers legde hij af door verschillende wereldcontinenten, maar liefst 33 landen. India was zijn grootste uitdaging. Zijn verhaal inspireerde en liet zien dat uitdagingen door samenwerken een enorm succes kunnen zijn. Met die gedachten ging de groep uiteen in verschillende werkgroepen. Daar startte het interactieve deel, de zogeheten ‘snelkookpansessie’. Om input op te halen voor de paragraaf in de RES.Ook de groep kinderen van CBS De Wegwijzer uit Heinkenszand hield na de werkvorm een pitch. ‘Samenwerken met bedrijven. Geef de kinderen een stem en doe daar ook iets mee. Blijven praten en leren luisteren.’ Dat en meer goede suggesties en ideeën kwamen van de kinderen.

Doel

Waarom deze bijeenkomst? Iedereen wil dat het onderwijs in Zeeland zo goed mogelijk aansluit op de arbeidsmarkt. Maar hoe krijg je regie in een wereld die heel snel verandert? Morgen is nu al begonnen. Zijn er straks voldoende goed opgeleide arbeidskrachten om de energietransitie vorm te geven? Daarvoor is maatwerk in het onderwijs nodig. En dat kan alleen als we kennis en kunde bundelen en delen. Alleen gezamenlijk kunnen we deze opgave oppakken. Dat precies waar partijen in het Bio Base training center in Terneuzen mee aan de slag gingen. Aan de hand van werkvormen werkten zij naar oplossingen om onderwijs af te stemmen en krapte op de arbeidsmarkt te voorkomen.

Hoe verder?

Alle input uit de werksessies verzamelen we. Daarna volgt een uitwerking die we met de deelnemers delen met een feedback ronde en voorstel. Samen werken we op deze manier aan de paragraaf in de RES.Tijdens de bijeenkomst zijn de eerste initiatieven al gestart. Partijen die gaan samenwerken om aan een duurzame arbeidsmarkt voor de toekomst te werken. Goed om te zien dat deze bijeenkomst de juiste beweging maakt in onderwijs en arbeidsmarkt om de Energietransitie mogelijk te maken!

Heb je ideeën of vragen, stuur dan een mail naar energie@zeeland.nl

De foto’s geven een beknopt beeldverslag van deze dag.