Op vrijdag 8 november 2019 proberen wethouder Chris Simons (gemeente Middelburg) en gedeputeerde Harry van der Maas (Provincie Zeeland) de eerste deelfietsen in Zeeland uit. Dat doen zij bij de CycleHub in Middelburg, één van de plekken waar de deelfietsen vanaf dan geparkeerd kunnen worden. De komende twee jaar worden de deelfietsen uitgetest door de Provincie Zeeland. Het doel is dat straks in heel Zeeland deelfietsen gebruikt worden.

Proef

Zeeland is uitgedaagd door de minister en benoemd als proefgebied om slimme mobiliteitsoplossingen uit te testen. Een van die ideeën is een deelfiets. Het is de bedoeling om de overgang makkelijker te maken naar vervoersystemen op maat. Ook wel Mobility as a Service (MaaS) genoemd. De Gemeente Middelburg en de Provincie Zeeland en de CycleHub starten daarom de komende twee jaar een proef met het delen van fietsen via een app. De proefpersonen zijn een aantal medewerkers van de Provincie. Als de proef werkt, is dit systeem voor andere doelgroepen interessant, zoals bijvoorbeeld voor studenten en bezoekers.

Deelfiets

De Zeeuwse deelfiets is een stadsfiets met een digitaal codeslot. Het voordeel van een deelfiets is dat iedereen de fiets in principe kan gebruiken zonder een fysieke sleutel. De app GoAbout maakt het delen technisch en digitaal mogelijk. Het slot van de fiets is te openen via deze app. De CycleHub zorgt ervoor dat er voldoende fietsen beschikbaar zijn op verschillende locaties. Als de gebruiker de fiets niet meer nodig heeft, wordt de fiets weer ingeleverd op een van de locaties. Op die manier kan iemand anders de fiets weer gebruiken.

Duurzaam

Reizen doen we steeds meer duurzaam en er ontstaat een beweging van bezit naar gebruik. Dit komt onder andere terug in het Klimaatakkoord en de Regionale Energiestrategie. De gemeente Middelburg faciliteert de plaatsing van deelfietsen op het station en de CycleHub. Dit doet de gemeente vanuit het Europese project MOVE. Doel van dit project is het stimuleren van laadpleinen en meer gebruik van de fiets in plaats van de auto.