Res Zeeland dag
“We houden op met de natuur te verbranden,” een statement van wetenschapper, inspirator en schrijver Auke Hoekstra tijdens de RES bijeenkomst op 30 januari in Middelburg. Zijn missie is de energietransitie versnellen. Ruim 100 mensen die hebben meegeschreven aan de Zeeuwse Energiestrategie kwamen bij elkaar in hotel Van der Valk in Middelburg. De bijeenkomst ging over de Zeeuwse RES, versie 1.0. Waar staan we nu en wat gaan we doen?

RES 1.0 versie
Het programma was divers. Gedeputeerde Harry van der Maas opende de bijeenkomst. Hij zet zich in voor duurzame slimme mobiliteit. De inhoud van RES 1.0 versie werd door de tafelvoorzitters Gebouwde Omgeving, Elektriciteit en Mobiliteit toegelicht. Aan de hand van een interview werden zij door dagvoorzitter Cora Zaaijer bevraagd. Het publiek deed mee door ook vragen te stellen. Het proces, van het komen tot de 1.0 versie tot aan de doorrekening van het PBL, werd toegelicht door voorzitter van het RES kernteam, Gido Willemse.

Duurzame revolutie
Auke Hoekstra was gastspreker en ging in op de grootte van de uitdaging. Hij maakte de energietransitie-opgave beeldend. Eén kWh werd uitgedrukt in een energieslaaf die energie opwekt door 10 uur achtereen te fietsen. Het gewicht van een elektrische motor werd een varken tegen het dubbelde gewicht van een benzine motor, een gorilla.  “Nu is een duurzame revolutie nodig. Weg van fossiel.” Je kon niet om zijn verhaal heen. “Als we ophouden met de natuur te verbranden wacht ons eeuwigdurende energie.” Sheets met cijfers lieten zien dat het voordeel van elektrisch rijden ‘by far’ groter is dan brandstof.

Laadinfra in Zeeland
Voor elektrisch rijden heb je laadpunten nodig. Zeeuwse gemeenten gingen samen met de netbeheerder Enduris, provincie en bureau Over Morgen aan de slag met het strategisch bepalen van plekken voor laadpalen. Samen werken zij aan plankaarten en een uitrolkalender voor een dekkend laadinfrastructuurnetwerk in Zeeland. Zodat Zeeuwen hun auto op kunnen laden. Met ruim 18 miljoen toeristische overnachtingen per jaar is dat ook een slimme economische stap voor Zeeland.

Gebouwde Omgeving
Verder op het programma stonden informatiesessies over de aanpak en het proces van de Transitie Visie Warmte. De ondergrondse netwerken, wat er ondergronds moet gebeuren als we overschakelen naar duurzame energie, zoals zonnepanelen. Maar ook de effecten op het energienetwerk bij het laden van een elektrische auto.

In het laatste deel van het programma konden de mensen kiezen uit verschillende informatiesessies over de Gebouwde Omgeving en Elektriciteit. Dat gaf het programma extra diepgang. En de gelegenheid om kennis bij te spijkeren.