Gastles Gouden Idee
Ook kinderen denken mee over de Zeeuwse Regionale Energiestrategie (RES). Vanaf 22 september vinden er gastlessen energietransitie plaats en kinderen mogen dan goede ideeën aandragen. Het ‘gouden idee’ kwam van de Johan Louis de Jonge school in Zierikzee: een hamsterrad waar leerlingen hun energie in kwijt kunnen en die ook direct energie opwekt. Zo kunnen ze bijvoorbeeld de schoolverlichting laten branden. Aan de buitenkant van het hamsterrad willen de kinderen graag zonnepanelen.

Op 9 oktober 2020 (Dag van de Duurzaamheid) bezocht gedeputeerde Jo-Annes de Bat, namens het Zeeuws Energie Akkoord, de school met de winnende tip, Johan Louis de Jonge (Radar Jenaplanschool), in Zierikzee.

Het was lastig kiezen, want bijna alle ideeën waren gaaf. De juryleden konden moeilijk kiezen dus mocht Jo-Annes de Bat de knoop door hakken. Hij koos voor bovenstaand idee, omdat: “Dat tastbaar is en uitvoerbaar lijkt. En heeft iets weg van niet alleen groot denken, maar vooral klein doen en beginnen.” 

De kinderen die meededen aan de wedstrijd voor het beste idee mochten zelf hun prijs kiezen. De kinderen van Radar Jenaplanschool willen vooral de uitvoering van het idee op hun school. Ze willen daar ook nog een sponsorloop voor organiseren, om zo extra geld binnen te halen.

Gastlessen

Deze zomer hebben ruim 35 scholen zich aangemeld voor een gastles over de Zeeuwse Energietransitie. De interesse vanuit de scholen is groot en vanuit elke gemeenten doen scholen mee. Speciaal voor de groepen 7/8 zullen gastdocenten de leerlingen, aan de hand van de KinderRES, wegwijs maken in waarom de aarde opwarmt, de poolkappen smelten, er steeds meer droogte en tegelijkertijd wateroverlast ontstaat. Tijdens de gastles mogen de leerlingen eigen ideeën aandragen om het klimaat te helpen.

De Zeeuwse NME-centra (Natuur en Milieu Educatie) bieden de gastlessen aan in samenwerking met het Zeeuws Energieakkoord. Nog ruim twintig scholen krijgen de komende weken nog een gastles. In december wordt dan opnieuw een winnaar gekozen. Omdat er zoveel goede ideeën naar boven komen, worden alle ideeën van de kinderen in een boekje verzameld en aangeboden aan het kernteam van de RES.