Vanaf mei kunnen inwoners voor informatie over het verduurzamen van hun woning elke dinsdag terecht in het Bespaarhuis in Goes. Op initiatief van de gemeente is een plek ingericht waar bezoekers duurzame oplossingen kunnen bekijken en vrijblijvend vragen kunnen stellen. Voorlopig is het Bespaarhuis te bezoeken op afspraak.

Actieve vraagbaak en demonstratie van oplossingen

Verduurzamen betekent kiezen uit veel mogelijkheden en technische ontwikkelingen. Gemeente Goes helpt inwoners hierbij door een actieve vraagbaak te zijn. In het Bespaarhuis zien bezoekers hoe oplossingen voor isolatie, energieopwekking en verwarming er in het echt uit kunnen zien. Ze kunnen vragen stellen zoals wat kan ik doen en wat kost dat dan? Is mijn huis geschikt voor andere warmtebronnen, is het de moeite waard om zonnepanelen aan te schaffen en welke subsidies zijn er? 

De eerste periode onderzoeken we verder hoe we het beste aansluiten bij vragen en behoefte van bezoekers. Dit kan er bijvoorbeeld toe leiden dat we in de toekomst vaker opengaan, experts uitnodigen voor bijeenkomsten of aanvullende activiteiten organiseren.

Meer dan technische oplossingen

Buiten zijn voorbeelden van klimaatvriendelijke tuinen. Bewoners die in de toekomst een workshop willen geven of een lezing organiseren mogen gebruik maken van het duurzame deellokaal. Veel is mogelijk als het bijdraagt aan duurzame doelen, openbaar is en geen commercieel doel heeft. Ook scholen zijn straks welkom om het Bespaarhuis te bezoeken.

Waarom het Bespaarhuis?

In Nederland is afgesproken om stap voor stap naar een schone en duurzame toekomst gaan. In 2050 gebruiken we geen aardgas meer om huizen en gebouwen te verwarmen. Goes streeft er zelfs naar om al in 2045 energieneutraal te zijn. Dit vraagt van huiseigenaren nieuwe keuzes bij verbouw of renovatie. Keuzes waarbij vrijblijvend advies en informatie vaak welkom is. Ook zonder grote verbouwplannen is het slim om na te denken over het verduurzamen van de woning. 

Wethouder duurzaamheid Joost de Goffau hoopt dat het Bespaarhuis inwoners helpt bij het zetten van die belangrijke stap naar een duurzame woontoekomst: ‘Een duurzame woning heeft veel minder energie nodig om toch comfortabel te zijn. Wie investeert in energiezuinig wonen vergroot wooncomfort, bespaart energiekosten én is klaar voor de toekomst. Dat vinden we belangrijk en daarom helpen we inwoners graag bij het maken van keuzes.’

Openingstijden en afspraak maken

Het Bespaarhuis is te vinden aan de Lijnbaan 14 in Goes. Op dit moment is het Bespaarhuis open op afspraak op dinsdagen tussen 15.00 en 21.00 uur. Een afspraak maken kan online via goes.nl/bespaarhuis.