In deze categorie zetten we graag iemand in het zonnetje die zich hard maakt voor de Zeeuwse energietransitie. We stellen deze keer Melissa onze 3 vragen:

Vertel iets over jezelf

Ik ben Melissa Ernst, ik werk al vele jaren als projectleider bij de ZMf (Zeeuwse Milieufederatie). Een club waar ik mijn groene hart kan volgen, en wat is er leuker om samen met bevlogen collega’s werk te maken van een mooi, groen en duurzaam Zeeland. Bij de ZMf doe ik vooral projecten, en wel op het terrein van energietransitie, duurzame landbouw en voeding. Ook houd ik me bezig met natuur op bedrijventerreinen en met het behoud van de nachtelijke duisternis. 

Waar komt je passie voor verduurzaming/de energietransitie vandaan

Dat zat er al heel vroeg in. Ik heb milieukunde gestudeerd in Deventer en Nijmegen. En ben jarenlang actief geweest in de landelijke jongeren milieubeweging en heb toentertijd actie gevoerd tegen kernenergie en kernproeven en voor windenergie. Ik houd van de natuur, ik ben er graag. Ik houd van de rust, stilte en donkerte. Als ik dan naar de sterrenhemel kijk, en zie en voel dat we slechts een klein onderdeel zijn van een groot heelal, is het besef bij mij groot dat het heel belangrijk is om de aarde gezond door te geven aan onze (klein) kinderen. En voor mijn gevoel, is de urgentie erg groot, het is aan ONZE generatie, om NU echt actie te ondernemen om de klimaatverandering te kunnen stoppen. Uitstellen is geen optie meer. Daarom is het zo belangrijk dat we in Zeeland SAMEN werk maken van de energietransitie in kader van de RES en onze schouders eronder zetten.

Hoe draag jij bij aan de Zeeuwse verduurzaming

Als ZMf bewaken we uiteraard de ambitie van het provinciale energiebeleid en willen we sectoren inspireren om innovatieve stappen te zetten. Zelf pak ik het liefst projecten op die lekker concreet en positief zijn en die dicht bij de mensen staan. Ik vind het leuk om met bewoners aan de slag te gaan met duurzaamheid in hun dorp en wijk. Een gezamenlijke inkoop warmtepompen te organiseren of bomen te gaan planten (om CO2 vast te leggen) zoals in het ZMf project Plan Boom; een boom voor elke Zeeuw.Ook in mijn vrije tijd ben ik nog met duurzaamheid bezig. Zo ben ik actief bij de Goese energiecoöperatie PUUR ZON en wek ik mijn eigen zonne-energie op op andermans dak. Want op mijn eigen dak kan het niet omdat ik woon in een beschermd stadsgezicht. Of je vindt me in de moestuin en verbouw ik mijn eigen ecologische groenten en fruit.