reclameboard en zonnepaneel
Wanneer gaat voor jouw sportclub het roer om? Investeren in een energiezuinige sportaccommodatie is jouw bijdrage aan een goed klimaat. Veel clubs willen hun sportaccommodatie verduurzamen. Hoe kunnen ze dit het beste aanpakken of financieren? Waar begin je met alle mogelijkheden in ledverlichting, zonnepanelen, isolatie en warmtepompen?

5-stappenplan in verduurzamen

Koepelorganisatie NOC*NSF helpt sportverenigingen te verduurzamen met een begeleidingstraject. In dit traject krijg je een advies op maat van zorgvuldig geselecteerde adviespartijen. Het begeleidingstraject is een 5-stappenplan. Dit omvat: een energiescan, plan van aanpak, beste deal, financieel advies en de realisatie van de energiebesparende maatregelen.  Commerciële organisaties betalen hiervoor een bijdrage. Bekijk de video ‘Wat betekent duurzaamheid voor de sportvereniging?’

Joran de Witte over de duurzaamste sportaccommodatie van het jaar 2020: vv Wolfaartsdijk

We spreken Joran de Witte, directeur van LI Sports en actief bestuurslid van vv Wolfaartsdijk. Als specialist in energiezuinige LED-verlichting voor sportaccommodaties is hij betrokken bij diverse energievraagstukken voor sportaccommodaties. We vragen hem hoe vv Wolfaartsdijk het verduurzamen heeft aangepakt. De club werd namelijk in maart verkozen tot duurzaamste sportaccommodatie van het jaar 2020. “Het hele traject draaide om de vraag hoe je met verduurzamen de energiekosten kon verlagen”, vertelt Joran. Ons lijkt het een inspiratie voor andere sportverenigingen.  

Het roer om

Joran vertelt: ”Bij vv Wolfaartsdijk ging het roer om in 2015. Bijna een vierde van de contributie ging direct naar de energiemaatschappij, doodzonde natuurlijk! Met een groep enthousiastelingen gingen we aan de slag; we schreven een beleidsplan om energieneutraal te worden. Eerst stapje voor stapje met sensoren, timers, ledverlichting voor binnen en minder koelingen. Later kwamen de grotere stappen: ledverlichting op de trainingsvelden en de zonnepanelen op het dak en in de boarding langs de velden. In relatief korte tijd waren we energieneutraal op onze elektra.”

De grootste uitdaging: van het gas afgaan 

“In de kleedkamers hangen infraroodpanelen die aangaan wanneer iemand binnenkomt of de temperatuur onder een bepaald niveau is. De radiatoren staan nu 2 jaar uit. Om helemaal van het gas af te gaan, zullen we grondig moeten verbouwen en renoveren. De gebouwen zijn ruim 40 jaar oud. De investering hiervoor is nog niet rond. Wij hopen op een helpende hand van de gemeente of de provincie.”

Begeleidingstrajecten en een gratis lichtscan via LI Sports

Joran stipt aan dat de begeleidingstrajecten van de NCO*NSF mooi zijn. Verenigingen worden stap voor stap begeleid richting maximale energiebesparing en duurzaamheid, zoals bijvoorbeeld via de Groene Club.  “De begeleiding is kosteloos en het scheelt enorm veel uitzoekwerk.”

Het nemen van eenvoudige maatregelen zonder al te grote investeringen is een eerste stap! Wil je aan de slag met het verduurzamen van verlichting? Dan biedt LI Sports een gratis lichtscan aan. Je hebt dan direct inzicht in je besparing en de terugverdientijd op je investering. Daarnaast kunnen zij adviseren over eventuele subsidies en de financiering.

 

Subsidie en financiering voor sportverenigingen

Heb je duurzame ambities voor je sportaccommodatie? Bij het Rijk kan je subsidie aanvragen (BOSA) voor de (ver)bouw en onderhoud van sportaccommodaties. Voor duurzame aanpassingen is hierop een  aanvullende subsidie BOSA.

Het Rijk, maar ook gemeenten willen graag dat sportverenigingen energiebesparende maatregelen nemen voor hun accommodaties en velden. Verduurzamen kan met financiële hulp van SVn en uw gemeente of met een sportlening van de BNG Duurzaamheidsfonds. Tegen gunstige voorwaarden vraag je een lening aan voor de financiering van jouw duurzame (sport)bouwproject.

Wanneer je gaat investeren in duurzame energieprojecten of Ledverlichting kan je ook bij het Klimaatfonds een aanvraag indienen voor een bijdrage in een ‘CO2 Project’. De bijdrage is dan afhankelijk van de berekening van de CO2-uitstoot van de gemiddelde levensduur van je investering. Verdere informatie kan je op de website van het Klimaatfonds vinden.

Wil je de sportaccommodatie van jouw club ook verduurzamen en heb je hier hulp bij nodig?

Kies dan één van de door NCO*NSF goedgekeurde partijen uit en ga ook aan de slag! Lees meer via: https://nocnsf.nl/begeleidingstraject-duurzaamheid.

 

Bekijk voor meer inspiratie ook de video’s:

V.V. Wolfaartsdijk wint titel Sportaccommodatie van het Jaar 2020 - YouTube

FC Burgum, Sportaccommodatie van het jaar 2021 - YouTube