Koepoort Middelburg, bron wijzijndestadmiddelburg.com
Op het dak van de monumentale Koepoort in Middelburg is op 6 juli een frame met maar liefst 24 zonnepanelen geplaatst. Bijzonder aan dit project is dat je de zonnepanelen vanaf de grond niet kan zien. Zo is deze historische stadspoort niet zichtbaar verandert in een volledig duurzaam gebouw.

Zonnepanelen zijn vanaf de grond niet zichtbaar

Het frame met het plateau van zonnepanelen is namelijk geplaatst in de holte van de dakconstructie van het gebouw. De 18e-eeuwse Koepoort is een van de topmonumenten van Middelburg. In 2017 werd het pand verbouwd van kunstatelier tot twee appartementen voor Bed & Breakfast. Toen werd besloten de gasmeter te verwijderen en het gebouw voor de energievoorziening alleen aan te sluiten op elektriciteit. Die energie kwam van buiten de poort, maar nu verbruikt de stadspoort bijna net zoveel energie als zij opwekt en is de stadspoort bijna zelfvoorzienend.

Het duurzaam maken van de Koepoort, die eigendom is van de gemeente Middelburg, valt binnen een Europees Interreg-project (TERTS). Het is een voorbeeld van energie opwekken in de monumentale binnenstad. TERTS focust op de tertiaire sector en helpt bedrijven in de horeca, detailhandel en kleine zelfstandigen in hun keuze voor innovatieve energie-efficiënte investeringen. Lees meer op: 'Onzichtbare' zonnepanelen Koepoort in het nieuws! (terts.org)

 

Verduurzamen monumentale woning

Wil je meer weten over het verduurzamen van een (monumentale) woning? Het Duurzaam Bouwloket kan je van handige tips voorzien. Klik hiervoor op één van de onderstaande links. 

Duurzaam Bouwloket | Gasloos vrij wonen, wat heb je daarvoor nodig?

Monumentale woning verduurzamen: 5 tips die je moet weten | Duurzaam Bouwloket