Steeds meer bezoekers van Middelburg reizen met een elektrische auto. Om aan de toenemende vraag naar oplaadmogelijkheden tegemoet te komen, is er een slim laadplein geopend op de Oude Veerseweg.

Een laadplein?

Op het grote parkeerterrein (200 parkeerplekken) kunnen nu 12 auto’s gelijktijdig opladen aan 6 nieuwe laadpalen. Doordat de palen gegroepeerd zijn spreken we van een laadplein. Het plein is uitgerust met de nieuwste techniek en kan gemakkelijk uitgebreid worden bij verdere groei van elektrisch rijden.

Het parkeerterrein aan de Oude Veerseweg zal in toenemende mate dienst doen als een ‘hub’. Een verzamelpunt voor mobiliteit aan de rand van de stad. Vanuit daar kunnen toeristen en forenzen met deelmobiliteit de stad in. Hierdoor zal de hoeveelheid verkeer in de binnenstad afnemen en is daar meer plek voor groen, dieren, en de bewoners en bezoekers van Middelburg.

Slim?

Het groeperen van de laadpalen is een trend die (internationaal) doorzet. Met een groter laadaanbod bieden we gebruikers een grotere kans op vrije laadplaatsen. Uiteraard kan je ook vooraf bekijken of er een plek vrij is. Dit ‘slimme’ laadplein doet echter meer dan een groter aanbod creëren: het zorgt voor slim gebruik van de beschikbare elektriciteit. De capaciteit wordt verdeeld over auto’s zodat er geen grote pieken in de elektriciteitsvraag optreden.

Een andere slimme toevoeging is de mogelijkheid tot ‘bidirectioneel laden’. Dit houdt in dat in de toekomst een laadpaal niet alleen stroom levert, maar ook uit de auto kan halen en zo kan dienen als een mini elektriciteitscentrale. Als straks een groot deel van de elektrische auto’s dit mogelijk maakt kunnen we tijdelijk energie opslaan in de accu’s van onze auto’s en deze voor een korte tijd terug leveren als onze duurzame energiebronnen net niet genoeg elektriciteit leveren.

Volgens experts is dit echt de techniek van de toekomst en in Middelburg zijn ze er al klaar voor. Nieuwsgierig?

Bekijk de video