HR++ glas
Stap voor stap naar energieneutraal. Inwoners uit Zeeland willen je graag inspireren je woning te verduurzamen. Het levert je een comfortabele temperatuur in huis op en je bespaart op energiekosten. Daarnaast beperk je de uitstoot van Co2 en dat is goed voor het klimaat. Laat je inspireren door Jörgen van Delft.

Jörgen van Delft uit Middelburg heeft de afgelopen tien jaar zijn huis langzaam maar zeker aangepast, waardoor hij nu stroom terug levert én een veel comfortabeler huis heeft. Alles wat hij bespaarde op zijn energierekening heeft hij direct apart gelegd, om dat weer te kunnen investeren in extra maatregelen. Nu spaart hij nog voor een warmtepomp.

rgen woont ruim tien jaar buiten het stadcentrum van Middelburg in een doorzonwoning uit 1973, in het midden van een blok van acht woningen. Hij woont er alleen. Direct vanaf het begin heeft hij stukje bij beetje aanpassingen gedaan om de woning energiezuiniger te maken, om zo uiteindelijk een energieneutrale woning te realiseren.

Isolatie aan binnenkant

Na een informatieavond van de gemeente Middelburg, besluit Jörgen gebruik te maken van de subsidiemogelijkheid die er op dat moment is en het Nul op de Meter team van Zeeuwse bedrijven, dat particulieren adviseert en de uitvoering kan doen. 

De Architecten Alliantie uit Goes meet vervolgens zijn hele huis door en berekent welke aanpassingen er nodig zijn om te komen tot nul op de meter. “Uit de meting kwam naar voren dat de aanwezige spouwmuur- en vloerisolatie niet afdoende was en dat ook de voordeur vervangen moest worden om op Nul op de Meter uit te komen.” Bouwgroep Peters uit Middelburg is vervolgens aan de slag gegaan en heeft de gevels aan de binnenkant geïsoleerd (dit is goedkoper dan aan de buitenzijde), de kruipruimte voorzien van waterdichtzeil en heeft Tonzonisolatie (luchtkussens in de kruipruimte) onder de vloer bevestigd. Een paar jaar eerder had hij zelf al nieuwe kozijnen met HR++ glas aan laten brengen.

Ventilatiesysteem

“Peters werkte samen met installateur ITN uit Nieuwdorp, die een ventilatiesysteem heeft geïnstalleerd (dit is belangrijk als er flink wordt geïsoleerd), samen met een WTW-unit (warmteterugwinningssysteem). Dit is een ventilatiesysteem, waarmee schone aangevoerde buitenlucht wordt gefilterd en verwarmd door de afgevoerde vervuilde binnenlucht zonder deze met elkaar te vermengen. Zo wordt de woning goed geventileerd én is de woning comfortabel warm. Je kunt duidelijk merken dat het vochtgehalte is afgenomen en er geen schimmelvorming meer optreedt, dat is een duidelijk voordeel.”
Daarnaast heeft ITN lage watertemperatuur radiatoren (LTV) geplaatst, die nodig zijn als je, zoals Jörgen, van plan bent om een warmtepomp te nemen.

Naast energiebesparende maatregelen heeft hij geïnvesteerd in energieopwekking door zonnepanelen en een zonneboiler te installeren (een zonneboiler vangt zonne-energie op en verwarmt het boilerwater).  Om in de toekomst energieneutraal te kunnen zijn, heeft hij in zijn nieuwe keuken geen gasaansluiting meer genomen, hij kookt nu op inductie, dat bevalt goed.

 

Advies aan anderen

Jörgen geeft aan tevreden te zijn met de investeringen in zijn woning van de afgelopen tien jaar. Het comfort is erg verbeterd en het verlies aan ruimte door de dikkere binnenmuren is hem meegevallen.

“Als je gaat voor Nul op de Meter, dus als je zelfvoorzienend wilt zijn, dan is het handig om een stappenplan te maken qua energiebesparing en qua budget, waarbij je begint met isoleren. Richt je vooral op isoleren, hoe minder je verspilt van energie, des te minder heb je nodig.”

 

Meer weten?

Klik hier als je als inwoner of ondernemer in Zeeland tips wilt lezen over verduurzamen.