Dag van de duurzaamheid Tholen 2
Op vele Zeeuwse scholen is er weer stil gestaan bij de Dag van de Duurzaamheid. Zo werden er in totaal zo'n 1.250 kinderen voorgelezen door wethouders, raadsleden, gedeputeerde en andere bekende Zeeuwen. De Zeeuwse NME-centra hadden voor deze dag een mooi aanbod aan duurzame verhalen en boeken samengesteld voor de voorlezers. Naast het voorlezen ging de duurzame VIP het gesprek aan met de kinderen in de klas. Er werd gesproken over energiebesparing en wat jezelf kunt doen op school en thuis.

Voorleesactie

De NME-centra coördineren al jarenlang de voorleesactie op de Dag van de Duurzaamheid. Janneke Donkers, namens NME Zeeland vertelt: ‘De voorleesactie is een mooie laagdrempelige manier om kinderen te betrekken bij het onderwerp duurzaamheid en ze bewust te maken van het belang van o.a. energiebesparing en hoe ze daar zelf mee aan de slag kunnen. We zien een groeiend besef op scholen maar ook bij kinderen om aan de slag te gaan met duurzaamheid. Als NME-centra haken we aan bij landelijk georganiseerde dagen als de Dag van de Duurzaamheid maar we bieden scholen jaarrond interactieve gastlessen en lesmaterialen aan om het complexe thema duurzaamheid concreet te maken voor kinderen. Want eerlijk is eerlijk eigenlijk zou elke dag in het teken van duurzaamheid moeten staan.

Speciale gastles in Goes

In Goes was het helemaal feest. Daar kregen de leerlingen van de Beatrixschool in Goes een wel hele speciale gastles. Wethouder Joost de Goffau mocht deze kinderen begeleiden bij een gloednieuwe isolatie gastles van NME Zeeland. Samen voerden ze een experiment uit met mini-huisjes die de leerlingen zelf konden gaan isoleren. Zo konden de kids zelf de spouwmuren isoleren, kieren dicht gaan kitten, plafonds, vloeren en daken isoleren, dubbel glas plaatsen of een gordijntje tegen de tocht ophangen. Op de bovenkant van de huisjes is een thermometer gemonteerd zodat de leerlingen met eigen ogen kunnen zien welk effect de door hen gekozen isolatiemaatregelen hebben.

 Nieuwe leskisten isolatie gefinancierd door de Zeeuwse gemeenten

De leskisten zijn gefinancierd door de Zeeuwse gemeentes en kunnen gratis worden geleend bij de regionale Natuur- en Milieu Educatie Centra (NME-Zeeland). De isolatieleskisten maken onderdeel uit van een groter projectplan ‘Energietransitie voor leerlingen in het basisonderwijs’ van de NME-centra dat mede bekostigd is door de Provincie Zeeland en de Stichting Zeeuwse Publieke Belangen.

Vragen?

Dan kunt u terecht bij:

Janneke Donkers, coördinator NME Schouwen-Duiveland,

contactpersoon Klimaat en Energie NME Zeeland