De Zeeuwse Klimaatburgemeesters komen ook aan het woord in de Nationale Klimaatweek. Ken jij ze al? Benieuwd naar wie het zijn en wat ze doen? De eerste drie vragen zijn voor Jan de Waal uit Hulst.

In elke gemeente in Nederland is tenminste één Klimaatburgemeester die een voorbeeld kan zijn voor anderen. Klimaatburgemeesters laten zien wat er allemaal mogelijk is om het klimaat te helpen. Zo ook Jan de Waal uit Hulst. 

Waarom bent u Klimaatburgemeester?

Vanuit mijn werk als Senior Adviseur Huisvesting, hield ik mij al veel bezig met verduurzaming. In de loop der jaren ben ik mij steeds meer gaan inzetten voor het klimaat. Ik ben Klimaatburgemeester geworden, omdat ik het belangrijk vind dat mensen worden gestimuleerd om bewust om te gaan met het duurzaamheid. Dit door te laten zien wat al goed gaat en welke kleine stapjes wij kunnen zetten om het nog beter te maken.  

Op welke manier zet u zich in voor het klimaat?

Sinds 2015 ben ik, door mijn functie bij Tragel (en als lid van de Carante Groep en VGN) actief bezig met verduurzamingsmaatregelen, zoals: gasloos bouwen en daarnaast de speedcomfort toepassingen bij enkele bestaande woningen. Daarnaast zet ik mij in voor het klimaat door bewust om te gaan met hetgeen dat je verbruikt, gebruikt en hergebruikt. Dit doe ik door mijzelf af te vragen:

  • Kan het iets minder? Bijvoorbeeld: het verbruik van gas, elektriciteit en water en de hoeveelheid van eten (kleine porties).
  • Kan ik dingen die overblijven later gebruiken? Bijvoorbeeld: regenwater opvangen voor in de tuin of om de auto of ramen mee te wassen of restjes eten invriezen.
  • Kan ik op een bewustere manier aankopen doen? Bijvoorbeeld: tweedehands kleding en artikelen kopen en letten op minder verpakkingsmateriaal.

Welke boodschap wilt u aan anderen meegeven?

Sta stil bij wat je wel kan doen voor een beter klimaat, voor jezelf, voor anderen en voor je omgeving (dier en natuur). Als we hier bewuster mee omgaan en klein beginnen, wordt het effect vanzelf groot.

 Tot slot

Als er vanuit de gemeente Hulst ideeën of acties zijn of komen waarin ik de komende periode een (extra) bijdrage kan leveren dan houd ik me aanbevolen. We doen namelijk al veel meer dan dat we zelf denken!

 

Afbeelding
Jan de Waal