In elke gemeente in Nederland is tenminste één Klimaatburgemeester die een voorbeeld kan zijn voor anderen. Klimaatburgemeesters laten zien wat er allemaal mogelijk is om het klimaat te helpen. Zo ook Pieter de Bruijn uit Middelburg.

Wij sluiten de Nationale Klimaatweek af met de drie vragen voor Zeeuwse Klimaatburgemeester Pieter de Bruijn uit Middelburg. 

1. Waarom bent u Klimaatburgemeester?

Pieter de Bruijn vindt het belangrijk om verspilling tegen te gaan en aan anderen mee te geven om bewuster om te gaan met het klimaat.

2. Op welke manier zet u zich in voor het klimaat?

Pieter de Bruijn: “Ik zag dat er veel werd verspild of weggegooid wat makkelijk gerepareerd kon worden. Grondstoffen of half-fabricaten werden hierbij vernietigd. Op deze manier wordt de aarde nodeloos uitgeput. Stichting Repair Café Middelburg brengt hier verandering in!

Ik ben oud-voorzitter van het Repaircafë Middelburg wat ik vijf jaar geleden heb opgezet met Bert Huige en Ans Seegers en waarin ik nog steeds actief ben. Het Repair Café is een burgerinitiatief dat draait om repareren. Van kleding, elektrische apparaten, smartphone/tablet, desktop computer, serviesgoed, gebruiksvoorwerpen, speelgoed en ga zo maar door.”

3. Welke boodschap wilt u aan anderen meegeven?

“Bijdragen aan klimaat, energie en duurzaamheid begint bij jezelf! Ik let er bijvoorbeeld op door te stoppen met groenten en fruit te kopen in plastic. Er zijn genoeg alternatieven! Douche geen half uur en begin met afval scheiden! Het zijn kleine dingen maar o zo belangrijk!

Ik wil graag weten wat de bevolking van Middelburg verandert wil zien en waar men zich aan ergert qua klimaat en/of duurzaamheid. Dus kom met een goed voorstel of idee voor Middelburg want verandering begint altijd bij jezelf!”, aldus Pieter.

Heb je ideeën of opmerkingen? Stuur een mailtje naar brunofski1@outlook.com

Afbeelding
Pieter de Bruijn

 

Naast Jan de Waal, Tamar Hoebé en Pieter de Bruijn, zijn er gelukkig nog meer Zeeuwse Klimaatburgemeesters die per gemeente laten zien wat er allemaal mogelijk is om het klimaat te helpen.