De Zeeuwse Klimaatburgemeesters komen ook aan het woord in de Nationale Klimaatweek. Ken jij ze al? Benieuwd naar wie het zijn en wat ze doen? Vandaag stelt Tamar Hoebé uit Terneuzen zich voor.

In elke gemeente in Nederland is tenminste één Klimaatburgemeester die een voorbeeld kan zijn voor anderen. Klimaatburgemeesters laten zien wat er allemaal mogelijk is om het klimaat te helpen. Zo ook Tamar Hoebé uit Terneuzen.

 

1. Waarom bent u Klimaatburgemeester?

Ik vind het belangrijk om via verschillende wegen mijn stem te laten horen over wat we allemaal zelf kunnen doen met betrekking tot de klimaatproblematiek. Het is in mijn ogen een en-en-verhaal, dus: én de overheid, én Europa én bedrijven én de gewone burgers. Dus het thema van de Nationale Klimaatweek "iedereen doet wat" ondersteun ik van harte.

 

2. Op welke manier zet u zich in voor het klimaat?

Ik zie mijzelf als die gewone burger, maar dan misschien een tikje groener. Samen met Hannah Twigt heb ik het facebookplatform Zero Waste Zeeland opgezet en van daaruit proberen we mensen te stimuleren en motiveren om zich betrokken te voelen bij de uitdagingen waar we voorstaan, zoals: minder consumeren, anders boodschappen doen met bijvoorbeeld zo min mogelijk verpakkingsmateriaal. We willen met mensen in gesprek gaan over de keuzes die zij kunnen maken in het gewone dagelijkse leven. Voor ons zit dat in het kleine, het gewone, waarbij we steeds een stapje meer doen. Het hoeft allemaal niet perfect. Je doet wat je kan binnen je mogelijkheden. Niet iedereen heeft geld om zonnepanelen op het dak te leggen, maar iedereen kan wel een keuze maken in de supermarkt tussen een krop sla zonder verpakking of een zakje sla. Dat eerste is meestal nog goedkoper ook.

 

3. Welke boodschap wilt u aan anderen meegeven?

Doe wat je kan en doe vooral datgene waar je je goed bij voelt, niemand doet het perfect. Ik koop ook gerust wel eens wat in plastic of een nieuw jurkje wat ik niet heel hard nodig heb. En verder zijn er tegenwoordig genoeg boeken, organisaties en platformen waar je met je vragen over duurzame keuzes terecht kunt. (Daarvan is Zero Waste Zeeland er 1 van).

 

Afbeelding
Tamar Hoebé