Laadpaal
Voor overheden is het alle hens aan dek om de regionale en lokale eisen van verduurzaming (door middel van elektrificeren) op tijd bij te sturen. Die grote verantwoordelijkheid stopt bij bedrijven, terwijl deze ook een verduurzamingsslag te maken hebben en grote invloed hebben op de lokale uitstoot. Bovendien komt hierdoor een lastige vraagstuk naar boven: een tekort op de netaansluiting. Lastig, omdat er in de toekomst meer en meer vraag zal zijn naar een geschikte aansluiting door bedrijven voor hun (volledig) elektrisch wagenpark.

Zo wordt rond 2023 verwacht dat (volledig) elektrische auto’s goedkoper zijn dan fossiele auto’s (die op diesel en benzine). Een sterke groei van de aankoop van elektrische auto’s is dan te verwachten, óók onder bedrijven. Om al die elektrische auto’s te kunnen laden op duurzame energie zijn slimme laadpunten en oplossingen nodig die algemeen beschikbaar en relatief makkelijk te implementeren zijn. Daar komt Slim Laden bij kijken. 

Slim Laden

Slim laden is een dienst waarbij u met uw elektrische voertuig kunt bijdragen aan het balanceren van het elektriciteitsnet. Op afstand kan het laden van honderden elektrische auto’s gestuurd worden, waardoor vraag en aanbod met elkaar in balans gebracht worden. Daarbij kunt u bijdragen aan een duurzamer energienet én kosten besparen op energie. 

E-PACT

Stichting E-PACT duikt sinds 2019 in de groei van de aankoop van elektrische auto’s binnen de zakelijke sector. Daarbij doet zij onderzoek naar de implementatie van Slim Laden in zakelijke wagenparken. De stichting werkt daarbij samen met overheden, het bedrijfsleven en instellingen. Waarom? Het elektrificeren van wagenparken is steeds vaker een eis vanuit de overheid, maar de verduurzaming van uw wagenpark draagt ook bij aan een beter klimaat en op termijn lagere kosten voor uw bedrijf. Daarnaast zorgt een goede aanpak van verduurzaming vaak ook voor een verduurzaming van gebouwen, de toepassing van Slim Laden en daarmee in minder druk op het lokale elektriciteitsnet. Een win-winsituatie dus. 

5 E-PACT Kennisdocumenten

We begrijpen dat het implementeren van een verduurzaamd wagenpark een grote stap kan zijn. Waar moet u beginnen? Wat kunt u nu al doen? De ontwikkelingen gaan snel. Er is al veel kennis, maar hoe weet u welke informatie juist is?

In opdracht van provincie Limburg en provincie Noord-Brabant heeft E-PACT op basis van jarenlange ervaring van o.a. ElaadNL en Slim Laden informatie en tips gebundeld in vijf kennisdocumenten. Ze zijn voorzien van vele links naar externe, relevante bronnen en bevatten video’s en systeemvereisten. Hiermee is het document zo volledig mogelijk gemaakt. Hiermee ontvangt u onafhankelijk, niet-commercieel en praktisch de kennis die nodig is om te gaan starten of over de eerste knelpunten heen te komen.

De vijf Kennisdocumenten zijn voor uw gemak gebundeld in één set. Deze kunt u hier downloaden.

Dus lees en doe inspiratie op!