buitenunit hybridewarmtepomp
Vanaf 2026 worden hybride warmtepompen de standaard voor het verwarmen van woningen. Dit betekent dat bij vervanging van de cv-installaties mensen moeten overstappen op een duurzamer alternatief. In veel gevallen is dit een hybride warmtepomp, maar ook alternatieven zoals de volledig elektrische warmtepomp of een aansluiting op een warmtenet zijn mogelijk.

Forse besparing van aardgas

Door over te stappen op meer duurzame verwarmingsinstallaties kan veel aardgas worden bespaard, dat is goed voor het klimaat en zorgt voor een lagere energierekening. Een hybride warmtepomp is een combinatie van een warmtepomp en een cv-ketel. De cv-ketel springt op koude dagen bij. Dit leidt tot gemiddeld 60% besparing op het aardgasverbruik. In goed geïsoleerde woningen kan ook direct worden overgestapt naar een volledig elektrische warmtepomp, deze gebruikt helemaal geen aardgas.

2026 duurt nog even, maar het is wel verstandig om je alvast te (laten) informeren over de beste oplossing voor jouw woning. Goede isolatie is de eerste stap in de richting van gasloos verwarmen. Op de website van Milieu Centraal check je of jouw huis al klaar is voor een warmtepomp. Bekijk ook de website Aardgasvrij wonen in Zeeland, hier zoek je eenvoudig voor jouw adres op wat de plannen zijn van de gemeente. Zie je bij jouw adres nog geen gegevens, neem dan contact op met de gemeente voor de plannen.

schema woning met hybride warmtepomp Poppe Installatietechniek
Schematische tekening hybride warmtepomp (bron: Poppe Installatietechniek)