Gedeputeerde De Bat opent op 7 juli de eerste Zeeuwse solar carport op het bedrijventerein van high-tech bedrijf Agilent Technologies in Middelburg.
Agilent Technologies investeert in duurzaamheid en bouwde een solar carport op haar eigen bedrijventerrein. Voor zover bekend de allereerste grote solar carport in Zeeland! Gedeputeerde De Bat opent deze feestelijk op 7 juli. Het bedrijf is gevestigd op het Middelburgse industrieterrein Arnestein. En laat hiermee tastbaar zien te werken aan duurzame ambities en hoopt een voorbeeld te zijn voor andere bedrijven om duurzame stappen te zetten.

Marc Blok, Facility Manager bij Agilent: “Sinds de oprichting van ons bedrijf, meer dan 20 jaar geleden, hebben we gewerkt aan het verminderen van onze energie-, afval-, water- en CO2-uitstoot. Nu gaan we een stap verder in het uitvoeren van onze alomvattende aanpak om netto nul uitstoot te bereiken. Ofwel de uitvoering van de klimaatdoelstellingen uit de Overeenkomst van Parijs, met duidelijk gedefinieerde tussentijdse doelstellingen en een verbintenis tot het Science-Based Targets Initiative.”

De solar carport is een zichtbare verduurzamingsstap van Agilent. Adviesbureau Sweco en leverancier EnerParking maakte het ontwerp dat goed past in de omgeving en uitstraalt dat Agilent een high-tech bedrijf is. De carport is voorzien van 12 laadpunten en er is plaats voor 26 auto’s. De verwachte elektriciteitsopbrengst is ruim 100 MWh per jaar en staat gelijk aan het gemiddelde elektriciteitsverbruik van 36 huishoudens. Alle door de zon opgewekte elektriciteit via de zonnepanelen op de carport wordt op locatie gebruikt. Het bedrijf levert dus geen stroom terug aan het net. De buitenruimte wordt benut voor zowel parkeren, energieopwekking als het opladen van elektrische auto's. Medewerkers en bezoekers parkeren hun auto droog en in de schaduw. Dat is een bijkomend voordeel.

Ook de provincie Zeeland is blij met deze ontwikkeling. Dat benadrukt Gedeputeerde De Bat met de officiële openingshandeling op 7 juli: “Elke parkeerterrein eigenaar kan zelf initiatief nemen, zoals Agilent deed. Dus ook bijvoorbeeld een zorgcentrum, hotel of bedrijventerreinen. We hopen dat goed voorbeeld doet volgen. De website www.parkthesun.com is speciaal ontwikkeld voor eigenaren voor inzicht in welke parkeerterreinen geschikt zijn. Je ziet per terrein hoeveel energie kan worden opgewekt en wat de investeringen en de terugverdientijd zijn. Ook zie je eventuele aanwezige bomen, gebouwen en andere obstakels die schaduw werpen. Je krijgt inzicht in de randvoorwaarden, uit welke onderdelen de totale investering bestaat en wat de opbrengsten én de terugverdientijden zijn. De kans voor zonnepanelen op parkeerterreinen neemt toe. Parkeerterreinen zijn extra aantrekkelijk omdat er steeds meer elektrische auto’s komen. Hierin is Agilent een heel mooi praktijkvoorbeeld en voorloper.”

Agilent Technologies (Agilent) is een Amerikaans bedrijf dat wetenschappelijke meetinstrumentatie ontwikkeld en produceert. Agilent inspireert en ondersteunt ontdekkingen die de kwaliteit van het leven bevorderen. Zo biedt zij wereldwijd instrumenten, diensten, verbruiksartikelen en expertise aan op het gebied van Life sciences, Diagnostiek en Laboratorium toepassingen. Het bedrijf stelt klanten in staat om de antwoorden en inzichten te verwerven die ze zoeken, zodat ze kunnen doen wat ze het beste doen: de wereld om ons heen verbeteren. Met trots kondigen we aan dat we in 2050 onze uitstoot van broeikasgassen tot nul zullen hebben teruggebracht. “We zijn blij met deze grote stap, het plaatsen van deze solar carport”, benadrukt Marc Blok.

www.parkthesun.com is onderdeel van de Zeeuwse klimaatstrategie. Hierin staan afspraken over de halvering van de CO2- uitstoot de komende tien jaar.