Vanaf 1 januari 2023 wordt de KlimOp-regeling uitgebreid. Ook kinderdagverblijven, religieuze gebouwen en grotere gemeenten (25.000-50.000 inwoners ) komen dan in aanmerking voor gratis energieadvies. De KlimOp regeling is een klimaat-ontzorgingsprogramma van de Provincie Zeeland waarmee vastgoedeigenaren van maatschappelijk vastgoed kosteloos advies krijgen hoe ze hun vastgoed kunnen verduurzamen. De Provincie Zeeland probeert zo de drempel te verlagen om aan de slag te gaan met de verduurzaming van gebouwen. Het behalen van de klimaateisen uit het Klimaatakkoord liggen ten grondslag aan het programma.

KlimOp in een notendop

Voor eigenaren van klein maatschappelijk vastgoed is het een uitdaging om hun gebouwen te verduurzamen. Hierdoor ontstaat de mogelijkheid dat buurthuizen, sportaccommodaties, zorginstellingen en andere maatschappelijk vastgoed een achterstand op het gebied van verduurzaming oplopen. Het Rijk heeft daarom, via het landelijke ontzorgingsprogramma verduurzaming klein maatschappelijk vastgoed, geld beschikbaar gesteld voor het opzetten van ontzorgingsprogramma's. Met KlimOp (Klimaatontzorgingsprogramma) kunnen vastgoedeigenaren van maatschappelijk vastgoed gratis advies krijgen over het verduurzamen van hun gebouwen. 

Deze regeling bestond al, maar wordt per 1 januari 2023 uitgebreid, zodat meer gemeenten en eigenaren in aanmerking komen. De belangrijkste wijzigingen zijn:

  • Gemeenten tot 50.000 inwoners mogen meedoen.
  • Nieuw zijn kinderdagverblijven en religieuze gebouwen zoals kerken en moskeeën
  • Scholen worden uitgebreid naar 15 voor primair onderwijs en 10 voor secundair onderwijs

Meer informatie

Meer informatie over KlimOp vind je op klimopzeeland.nl. Op deze pagina kunnen ook adviseurs zich aanmelden.