
Kunt u zich voorstellen?
“Ik ben Wim de Rijke, 49 jaar oud en ik woon in Zierikzee. Ik ben geboren en getogen op het eiland Schouwen-Duiveland. In het dagelijks leven ben ik ingenieur Civiele techniek en eigenaar van RAE advies & engineering. Ik ben met name werkzaam als adviseur riolering en stedelijk waterbeheer en omgevingsmanager. Ik ben dus dagelijks bezig met vraagstukken in de openbare ruimte. Een van die vragen is: Hoe gaan we om met water om er geen last van te hebben en er optimaal van kunnen profiteren?
Daarnaast ben ik ook voorzitter van de reddingsbrigade Zierikzee-Duiveland (al meer dan 40 jaar lid) en in die zin ook bezig met water en maatschappelijke doelen (voorkomen van verdrinkingen in de breedste zin van het woord).”
Waarom heeft u zich aangemeld als klimaatburgemeester?
“Ik vind het interessant om na te denken hoe je in je hoofd het omslagpunt kunt maken om in kleine stappen het leefklimaat te verbeteren. Met alle mensen kunnen we ook zachtjes de weg terug inzetten, zonder dat ons leven gelijk drastisch verandert.
Leg bijvoorbeeld wat minder verharding in je tuin, dat scheelt in de versnelde afstroming en daarmee steeds meer optredende waterproblemen. Groen in de tuin is wat meer onderhoud, maar ook dat geeft misschien wat rust in het vaak gestreste leven. Wen je zelf aan om te reduceren op fossiele brandstoffen, bijvoorbeeld korter douchen, thermostaat een graadje lager, pak vaker de fiets of investeer in elektrische voertuigen. Maar denk ook aan het verminderen van afval en waar je dat laat in de juiste bak. In ieder geval geen zwerfafval veroorzaken.
Op welke manier houdt u zich bezig met het klimaat?
“Eigenlijk dagelijks. Er wordt meer gebouwd in Nederland, dus er is meer versnelde afstroming. Grote periodes van droogte gevolgd door heftigere regenbuien. Dit geeft problemen in stedelijk gebied, maar uiteindelijk ook in de polder, want veel water komt toch terecht in de watergangen. Water is onmisbaar, maar we willen er geen overlast van ervaren omdat het onze directe woonomgeving binnenkomt of het virussen verspreid (bijvoorbeeld vroeger toen er nog weinig riolering was).”
Wat wilt u bereiken als klimaatburgemeester?
"Ik wil bewustwording creëren bij sceptische mensen. Gewoon door het boerenverstand te gebruiken, niet met extreme ideeën. We hebben maar één wereld en daar moeten we zuinig op zijn. Als iedereen op de wereld zou leven zoals wij in de westerse wereld gewend zijn, dan zouden er aan drie wereld bollen nog niet voldoende zijn. Ieder kan zijn steentje bijdragen zonder dat het een extreme omslag in onze huidige levensstandaard en levenswijze ontstaat."
Heeft u nog een boodschap inwoners van Zeeland?
"Maak eens vaker een wandeling, dat ontspant en daarmee ervaar je wat de natuur voor ons doet. Probeer de tuin wat minder te verstenen, dat is inderdaad wat meer onderhoud, maar geeft koelte in de zomer en minder overlast bij extreme neerslagsituaties. Pak eens wat vaker de fiets of ga te voet. Verspil geen energie, dat scheelt in de kosten en is goed voor het klimaat. Water is van levensbelang, we moeten er zeker op het eiland Schouwen-Duiveland zuinig op zijn, we zijn omringd door zout water en zoet water aanvoeren is lastig en duur."
Meer Klimaatburgemeesters leren kennen? Kijk op de website van de Nationale Klimaatweek.