
Een kerk verduurzamen, hoe moet je dat doen? En welke maatregelen zijn dan rendabel? Via het klimaat ontzorgingsprogramma KlimOp kreeg het kerkbestuur van de Grote Kerk in Goes een duurzaamheidsadvies van adviesbureau Marsaki. Het was de 100ste aanvraag voor het klimaatontzorgingsprogramma, waarbij eigenaren van maatschappelijk vastgoed een gratis duurzaamheidsadvies kunnen aanvragen. Op maandag 13 februari kreeg Jo Annes de Bat uitleg over de plannen van de Grote Kerk.
Maarten Sas van het kerkbestuur: “Door de hoogte en grootte van een kerk als deze, lijkt duurzaam verwarmen bijna een onmogelijke opgave. Toch zijn er absoluut mogelijkheden. ” Adviesbureau Marsaki legde drie scenario’s voor: een 5, 10, en 15 jarenplan. Patrick Harting, adviseur bij Marsaki: "Er zullen waarschijnlijk concessies moeten worden gemaakt op het vlak van akoestiek of comfort. Alle opties worden afgewogen, van isoleren van de ramen tot verdelen in compartimenten. Verduurzaming maakt de Grote Kerk toekomstbestendig."
Over KlimOp
Met het Klimaatontzorgingsprogramma (KlimOp) kunnen eigenaren van maatschappelijk vastgoed gratis advies krijgen over het verduurzamen van hun gebouwen, zoals eigenaren van scholen, religieuze gebouwen en kinderopvangcentra.