Professionele isolatieteams

In juni 2022 presenteerde het Rijk het Nationaal Isolatieprogramma (NIP). Dit om verduurzaming van woningen en bedrijven te versnellen. Het programma richt zich op energiebesparing voor huiseigenaren met een slecht geïsoleerde woning. De Zeeuwse gemeenten hebben eind 2022 een Rijksbijdrage, ofwel NIP-gelden, ontvangen voor de aanpak van energiearmoede én voor het isoleren van slecht geïsoleerde woningen met energielabel E, F of G. Het gaat in Zeeland om ongeveer 50.000 woningen. Het gros van de 13 gemeenten wil het beschikbare Zeeuwse budget inzetten voor een gezamenlijk Isolatieprogramma. 

Pilot isolatieaanpak

Daarom maakte het Zeeuws Energieakkoord, dat door Zeeuwse overheden wordt gesubsidieerd, een eerste opzet voor de isolatieaanpak in Zeeland. Hiermee startte op 9 februari in Hansweert de pilot ‘Isolatieteam Zeeland’, met als doel energie besparen. Met deze proef verduurzamen tien Zeeuwse gemeenten circa 500 geselecteerde woningen met een slecht energielabel (D, E, F of G). Op uitnodiging van de gemeente konden woningeigenaren met een geselecteerde woning zich voor dit project bij het Duurzaam Bouwloket aanmelden. Na een intake van de woning en een inschatting van de werkzaamheden wordt de woning kosteloos voorzien van energiebesparende maatregelen. 

Professionele isolatieteams

De maatregelen worden uitgevoerd door professionele isolatieteams, bestaande uit bouwbedrijven die lid zijn van Bouwend Nederland: Roegiers Glas, Bouwbedrijf Joziasse, Simons Bouwgroep, Aannemingsbedrijf Fraanje en Bouwgroep Peters. Zij voeren eenvoudige isolerende maatregelen uit, zoals het plaatsen van tochtstrips, radiatorfolie of een brievenbusborstel. De coördinatie van de pilot is in handen van Tonny Drijdijk, projectmanager RES Particulier Vastgoed. Alle Zeeuwse gemeenten werkten mee aan de pilot, met uitzondering van Schouwen-Duiveland, Middelburg en Terneuzen. Het project wordt naar verwachting in mei afgerond. 

Ingrijpende extra maatregelen nodig

Om grip te krijgen op energiekosten zijn voor woningen met slechte energielabels ingrijpende extra maatregelen nodig. Op dit moment bekijken we hoe we vrijkomende budgetten vanuit het Nationaal Isolatieprogramma (NIP) verder in Zeeland kunnen inzetten. Het blijkt dat er voldoende animo is onder woningeigenaren voor het Isolatieteam Zeeland. Het project krijgt zeker een vervolg.

Aanvraag NIP-gelden 2023-2024

Zeeuwse gemeenten kunnen tot oktober een aanvraag indienen voor de NIP-gelden voor 2023 en 2024. Het gaat om een totaal van circa 12 miljoen te besteden aan isolerende maatregelen. De invulling van het isolatieprogramma wordt nader uitgewerkt.