close-up-shot-van-een-slapende-vleermuis-gewikkeld-in-zijn-vleugels
Als een eigenaar van een bestaande woning de spouwmuren wil isoleren, moet hij eerst onderzoeken of er geen vleermuizen in de muren zitten. Alleen met een camera tussen de muren kijken is niet voldoende.

De Raad van State heeft op 2 augustus 2023 geoordeeld dat isolatiebedrijven en woningeigenaren vooraf ecologisch onderzoek moeten doen om te controleren of er vleermuizen in spouwmuren zitten voordat ze gaan isoleren. Deze uitspraak kan gevolgen hebben op de werkwijze van de isolatiebranche en het tempo waarin huizen in Nederland worden na-geïsoleerd.

De Raad van State is zich ervan bewust dat het isoleren van spouwmuren energie bespaart en daarmee bijdraagt aan het behalen van de klimaatdoelen. Vleermuizen zijn echter wettelijk beschermd.

Grootschaligere aanpak

Tijdens de zaak nodigde de Raad van State andere belanghebbenden en experts uit om hun visie te geven. Daarop reageerden onder meer overheden, verenigingen die zich bezighouden met soortenbescherming, woningcorporaties en andere bedrijven uit de isolatiebranche.

Uit alle reacties maakt de hoogste bestuursrechter op dat er de afgelopen jaren 'veel ontwikkelingen zijn geweest en werkwijzen zijn gevonden voor een grootschaligere aanpak van woningisolatie, waarbij ook de bescherming van vleermuizen wordt betrokken'. Die nieuwe methodes kunnen 'ook voor particulieren uitkomst bieden', denken de rechters.

Het Ministerie van Binnenlandse Zaken wil een grootschaliger onderzoek landelijk uitrollen. Hiervoor is 44 miljoen euro uitgetrokken. De regeling ligt nu voor ter consultatie: belanghebbenden kunnen erop reageren tot 9 september. Lees hier de internetconsultatie voor natuur inclusief isoleren.

Lees hier het volledige artikel op de website van RTL of bekijk de publicatie van de Raad van State.