Isolatie

Je hebt minder warmteverlies door het aanbrengen van vloer-, muur- en dakisolatie of hoog rendement dubbelglas (+++). En op warme dagen blijft het juist langer koel. Door de isolatie houd je een woning of gebouw op een comfortabele temperatuur. En hoef je minder te verwarmen. Het isoleren van je woning of (bedrijfs)gebouw zal een aanzienlijke besparing op je energierekening opleveren.

Duurzaam verwarmen en koelen zonder gas

Duurzamere alternatieven voor de huidige HR-ketels zijn de warmtepompen. Je hebt hybride en all-electric pompen als verwarming en voor warm water. Er is ook de warmte terugwin-unit (WTW-unit). Hiermee kun je een woning/gebouw verwarmen, koelen en ventileren.

In 2050 gaan we van het gas af. We zullen dan onze huizen en gebouwen duurzaam moeten verwarmen. We stoten minder CO2 uit als we onze huizen en andere gebouwen energiezuinig verwarmen. Dit is goed voor ons milieu.  In Zeeland werken de gemeenten samen om alternatieven voor gas te onderzoeken. Er zal per gemeente een plan komen hoe de woningen en gebouwen verwarmd gaan worden. 

Veel verwarmingsinstallaties in woningen en bedrijven zijn niet goed in balans. Het duurt dan langer voordat een ruimte op temperatuur is. Zo wordt er onnodig energie verbruikt en valt de energierekening hoger uit.

Hoe weet ik of mijn woning of gebouw geschikt is voor een warmtepomp?

Of je een warmtepomp in huis kunt plaatsen, is van diverse factoren afhankelijk. De belangrijkste zijn:

  • de isolatie van het pand (is vaak bepaald door het bouwjaar van de woning/het gebouw)
  •  je verwarmingssysteem en het eventueel aanwezige ventilatiesysteem.

Het is belangrijk om voor de aanschaf van een warmtepompsysteem te bepalen of je woning of bedrijfsgebouw hiervoor geschikt is. Zo voorkom je dat het energieverbruik hoger wordt dan het was. Meer tips lees je via Milieucentraal.