Energielabel C voor bedrijfspanden en gebouwen

Een energielabel geeft aan hoe duurzaam en energiebesparend een pand is. Kantoorgebouwen moeten per 1 januari 2023 minimaal energielabel C hebben om nog als kantoor gebruikt te mogen worden. Dit is in 2018 wettelijk vastgelegd in het Bouwbesluit. Het niet voldoen aan deze verplichting kan consequenties hebben voor de verhuur, verkoop of (her)financiering van het kantoorgebouw.

Eigenaren van kantoorgebouwen ontvangen in de 2e helft van 2022 opnieuw een brief van de gemeente over deze verplichting en de te nemen stappen. Wat kun je doen?

Stap 1: Controleer of de energielabel-C-plicht voor jouw kantoorgebouw geldt

In sommige situaties hoef je niet aan de labelplicht te voldoen. Om dit te beoordelen doorloop je de beslisboom op de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.

Stap 2: Controleer het energielabel van jouw kantoorgebouw

Heeft het kantoor een geldig label A, B of C? Dan laat je het label registreren via www.ep-online.nl. Weet je niet of het kantoor een energielabel heeft? Op de website www.ep-online.nl kun je nagaan of het kantoorgebouw een energielabel heeft en, als er een label is, welk label. Wat je moet doen als het kantoorgebouw geen label heeft, lees je in stap 3. Bij energielabel D of lager kijk je bij stap 4.

Stap 3: Vraag een energielabel aan

Een energielabel vraag je aan via een vakbekwaam EP-adviseur. Hiervoor raadpleeg je deze website. Het energielabel laat je vervolgens registreren via www.ep-online.nl. Het kan verstandig zijn om geen los energielabel aan te vragen maar direct een maatwerkadviseur in te schakelen. Een adviseur schat dan de energiezuinigheid van het kantoor in. De adviseur maakt een labelberekening als hij vermoedt dat het kantoor energiezuinig is (A t/m C). Denkt de adviseur dat het kantoor niet energiezuinig is (D t/m G) dan maakt hij een maatwerkadvies zoals beschreven in stap 4.

Stap 4: Vraag een maatwerkadvies aan

Heeft jouw kantoorgebouw een energielabel D t/m G, dan kun je advies vragen aan een erkend energieadviseur. Een energieadviseur controleert het gebouw op een aantal kenmerken, signaleert verbetermogelijkheden en maakt een kostenberekening. Let erop dat de energieadviseur een aantoonbaar vakbekwaam EP-adviseur is. Hiervoor kun je deze website raadplegen of contact opnemen met het Zeeuws Expertplatform via Kees-Jan Grin.

 Stap 5: Verken de financiële regelingen

De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) ondersteunt het nemen van energiebesparende maatregelen met een aantal subsidies. Informatie hierover vind je op de subsidiewijzer op www.rvo.nl/subsidies-financiering of via het Zeeuws Expertplatform via Kees-Jan Grin.

 Stap 6: Voer de maatregelen uit

Voer de energiemaatregelen voor 1 januari 2023 uit om tijdig op energielabel C te komen.

 Stap 7: Laat een nieuw energielabel vaststellen en registreren

 

 Meer weten over het energielabel kantoren? Check de website Energielabel C | RVO.nl.