Eind 2021 zijn de visies van iedere Zeeuwse gemeente op de toekomstige warmtevoorziening gereed gekomen. Deze Transitievisies Warmte (TVW) geven per wijk en dorp aan welke duurzame warmtebronnen het meest kansrijk zijn én met welke wijken en dorpen vóór 2030 begonnen wordt om van het aardgas af te gaan.
Draagvlak en animo voor de warmtetransitie in de Zeeuwse samenleving zijn belangrijk voor het slagen ervan. Dat draagvlak en animo nemen toe, wanneer inwoners en inwonersgroepen actief kunnen meepraten, meedenken, meebeslissen en meedoen. Inwonerparticipatie is daarom van groot belang.
In het Traject Energieke Gemeenten zijn vier hulpmiddelen ontwikkeld om inwonerparticipatie praktisch handen en voeten te geven. Ze zijn bedoeld voor Zeeuwse gemeenten, inwonersgroepen (zoals dorps- wijk- en stadraden, lokale werkgroepen, energiecoöperaties en andere inwonerinitiatieven) en organisaties die hen ondersteunen. Bijvoorbeeld bij het maken en uitvoeren van Wijkuitvoeringsplannen en bij andere activiteiten om samen aan de warmtetransitie te werken.
De vier hulpmiddelen zijn: de Sociale Warmte Atlas Zeeland, de Participatie Toolkit, het Doe & Leer Lab en de Leidraad voor inwonerparticipatie in de warmtetransitie. Om ze te bekijken, klik je op de vier plaatjes hieronder.
Daaronder staan andere initiatieven vermeld, die eveneens vorm geven aan inwonerparticipatie. Als je daar op klikt, zie je meer over hoe ‘meepraten’ in de energietransitie in Zeeland invulling krijgt.