Betrokken partijen
Gemeente Hulst; Lokale aannemers en installateurs; Zeeuws Energieakkoord
Beoogd resultaat
Bewustwording van de voordelen van het isoleren van de eigen woning door woningeigenaren.
Project locatie
Gemeente Hulst
je eigen woning isoleren in de gemeente Hulst

Isolatiewaarde per bouwperiode verschilt

Omdat het bouwjaar van een woning veel zegt over de isolatiewaarde, heeft iedere woningeigenaar afhankelijk van de bouwperiode van hun woning, een andere brief ontvangen. Dat begint bij de oudste monumentale woningen en eindigt bij de woningen uit 2018. De woningen die gebouwd zijn na 2005 zijn al zeer goed geïsoleerd.

Naast de verschillende online en offline loketten kon men informatie opvragen bij een beleidsmedewerker Duurzaamheid van de gemeente. De vele reacties die binnenkomen bij de loketten laten zien dat het thema leeft bij woningeigenaren en dat zij op zoek zijn naar informatie hierover.

Energie besparen

In een slecht geïsoleerde woning verdwijnt 30% van de warmte via het dak. Via de muren gaat daarnaast nog zo’n 20% van de energie verloren en via de vloer 10%.Door te isoleren kan energie worden bespaard. Wanneer deze maatregelen op een deskundige wijze zijn uitgevoerd, nemen de energiekosten af. Een goed geïsoleerde woning heeft een hoger wooncomfort en houdt ’s zomers de warmte buiten. Door een woning te isoleren kan een hoger energielabel worden verkregen en daarmee stijgt de waarde van de woning.Zo’n 95% van de woningen in de gemeente Hulst gebruikt aardgas voor verwarming, warm water en koken. De rijksoverheid wil dat vrijwel alle woningen in 2050 van het aardgas af zijn en dat we overgaan op duurzame vormen van energie, de zogenoemde ‘energietransitie’. De beste voorbereiding op deze ontwikkeling is het isoleren van de woning.

Stap 1: Informeren en urgentiebesef creëren

Door woningeigenaren te informeren over de toekomstige ontwikkelingen in de energietransitie, kan men zich hierop voorbereiden door te starten met het reduceren van het energieverbruik. Een eerste stap hierin is het (verder) isoleren van de woning.

Stap 2: Adviseren

Na het informeren willen we de eigenaren adviseren welke stappen ze het beste kunnen zetten in de isolatieopgave. We starten met het verwijzen naar de verschillende websites, waar ze informatie op kunnen halen wat betreft de juiste isolatie, subsidies en energielabel.

Zo kunnen eigenaren die al een duurzame woning hebben, zich aanmelden bij de gemeente om hun ervaringen te delen met geïnteresseerden.  Daarnaast is er een medewerker Duurzaamheid van de gemeente beschikbaar voor het beantwoorden van vragen.

Stap 3: Samenwerking

 We zijn hard op weg om de samenwerking met de bouw- en techniekbedrijven, architecten, makelaars, banken etc. steeds meer vorm te geven om zo woningeigenaren te ondersteunen in het maken van de beste keuzes die aansluiten op hun persoonlijke situatie. In dit project is meerdere keren overleg geweest met lokale aannemers en installateurs, om hen mee te nemen in de eisen die er op termijn aan de woningen en de installaties worden gesteld en de adviezen af te stemmen.

 

Wilt u meer weten over dit project?
Neem contact op met Tonny Drijdijk, Zeeuws Energieakkoord
info@business4more.nl