Betrokken partijen
Gemeente Middelburg; Subsidie uit het Interreg Vlaanderen-Nederland project TERTS
Beoogd resultaat
opwek duurzame energie op een architectonisch pand; CO2-reductie
Project locatie
Molenwater, Middelburg
Duurzame gevel stadsschouwburg Middelburg

Middelburg staat voor CO2-reductie en laat zien mee te werken aan de energietransitie door een nieuw verduurzamingsproject aan de Stadsschouwburg van de stad. De Solar Design panelen geplaatst aan de voorgevel naast het entreeportaal wekt de suggestie van toneelgordijnen. Een fraaie en passende toevoeging aan het gebouw en bovendien een mooi duurzaam project. 

Een inspirerend voorbeeld van het Europese subsidieproject TERTS

Het is een inspirerend voorbeeld op een zichtlocatie en het geeft de Schouwburg een duurzaam tintje. Het laat zien dat zonnepanelen ook mooi kunnen zijn. Precies wat het Europese subsidieproject TERTS beoogt. De energie van de Stadsschouwburg kan nu zelf opgewekt worden. Bovendien is het ‘reversibel’, wat betekent dat de panelen zonder schade aan het gebouw er ook weer afgehaald en eventueel vervangen kunnen worden.

Het gebouw uit de jaren 60 heeft verschillende transformaties ondergaan. Met de toevoeging van mooie Solar Design panelen naast de grote heldere glaspartijen is de entree gevel van de Schouwburg in Middelburg verfraait. Het gevelvlak werkt als een coulisse, waarin de zonnepanelen mee gaan doen. De Solar Design panelen worden een aanvulling op de stalen zwarte puien en het interieur. Het zijn echter geen standaard zonnepanelen. Door het motief van een rood adertje worden het Design panelen, die je doen denken aan het interieur van het theater.

Goed rendement en fraai uiterlijk

De panelen worden geplaatst op één van de zuidgevels. Dit is de zijde met de hoofdentree en die is gunstig qua bezonning. In totaal is 40 m2 aan pv panelen toegepast. Samen wekken ze ca. 7169 kWh per jaar op. Deze hoeveelheid aan opgewekte energie (bij 100% actief) staat gelijk aan het voorkomen van 3.090 kg CO2-uitstoot. De opbrengst aan energie is vergelijkbaar met de hoeveelheid aan het energieverbruik van 2,4 huishoudens per jaar.

Meer weten?

Lees het artikel geplaatst door de gemeente Middelburg: Verticale zonnepanelen op gevel stadsschouwburg | Gemeente Middelburg

 

Europees subsidieproject TERTS